- Reklama -magazin

Nezaměstnanost dále klesá.

Míra evidované nezaměstnanosti na Slovensku v březnu klesla na 5,61 procenta z únorových 5,76 procenta. Meziročně byla nižší o 1,06 procentního bodu. Ve středu na tiskové konferenci o tom informoval ministr práce, sociálních věcí a rodiny Milan Krajniak (Jsme rodina).

Klesl i podíl disponibilních uchazečů o zaměstnání na obyvatelstvu v produktivním věku (PDU) na 4,29 procenta z únorových 4,40 procenta. Od začátku roku jde o nový hlavní ukazatel o nezaměstnanosti.

\“Nejvíce klesl počet nezaměstnaných ve třech krajích, kde je nezaměstnanost nejvyšší, v Prešovském, Banskobystrickém a Košickém kraji,\“ řekl Krajniak s tím, že nezaměstnanost klesá od začátku roku ve všech krajích.

Mezi okresy byl pokles nezaměstnanosti nejvýraznější ve Svidníku, Sabinově a Vranově nad Topľou, a to o 0,32 až 0,42 procentního bodu.

Krajňák: Jsme na předkrizové úrovni
V březnu letošního roku úřady práce podle Krajniaka evidovaly 156,9 tisíc disponibilních nezaměstnaných, kteří mohou okamžitě nastoupit do práce. V březnu loňského roku přitom šlo o 180,3 tisíce disponibilních uchazečů o práci.

„V počtu nezaměstnaných jsme na předkrizové úrovni,“ řekl ministr. Počet dlouhodobě nezaměstnaných se v minulém měsíci snížil na 73 tisíc.

Pozitivní vývoj je i při počtu nezaměstnaných ve věku do 29 let. V březnu letošního roku jich bylo téměř 39 tisíc. „Jejich počet se dostal na podobně nízkou úroveň, jako byla naposledy v roce 2019,“ upozornil šéf resortu práce a sociálních věcí.

Historické minimum nezaměstnaných do 29 let
Za posledních jedenáct let je podle něj počet nezaměstnaných ve věku do 29 let na historickém minimu. Úřady práce pro mladé uchazeče o práci realizují národní projekt s názvem Praxe pro mladé.

V březnu se podle ministra zrychlil i pokles nezaměstnanosti ve všech kategoriích znevýhodněných uchazečů o zaměstnání.

- Reklama -PR články

Jsou ještě vůbec v Praze spolehlivé byty k prodeji?

Hlavní město naší malé země každým rokem láká stále větší množství nových obyvatel. Ti se do něj stěhují za prací, pestrým sociálním životem, obchody,...
- Reklama -PR články

Rozlučka se svobodou

Rozlučka se svobodou je významným rituálem přechodu, který se koná těsně před svatbou. Tento večer je věnován oslavě posledních chvil svobody před vstupem do...

Moderní metody investování, jejich výhody a nevýhody

Investování se stalo nezbytnou součástí finančního plánování mnoha jednotlivců i firem, kteří hledají způsoby, jak zhodnotit své finanční prostředky. S rozvojem technologií a finančních...

Chystáte se poslat balík do jiné země? Víme, jak to zvládnete rychle a levně

Založili jste si nový e-shop a plánujete odesílat zboží sousedům z okolních i vzdálených zemí? V takovém případě budete ze všeho nejdříve muset najít spolehlivé kurýrní služby. Jak...

Další články autora