- Reklama -magazin

Inflace zpomalila tempo, ceny potravin rostou nepřetržitě již třetí rok

Inflace v březnu klesla pod hranici 15 procent.

V březnu poklesla inflace na úroveň z října loňského roku, tedy na 14,8 procenta. Meziročně rostla od začátku roku 2021, v únoru letošního roku potřetí během předešlých čtyř měsíců dosáhla dosavadního maxima 15,4 procent. Meziměsíčně spotřebitelské ceny zboží a služeb v březnu vzrostly o 1,2 procenta.

Meziročně byly vyšší ceny ve všech dvanácti sledovaných výdajových skupinách domácností, polovina z nich dosáhla meziročního růstu nad deset procent.

Největší vliv na celkovou inflaci mají podle úřadu stále rostoucí ceny potravin a zvýšení cen nákladů na bydlení včetně energií. Jedná se o dvě nejvýznamnější položky ve výdajích domácností, souhrnně tvoří téměř polovinu výdajů.

Ceny potravin rostou nepřetržitě již třetí rok. V březnu se opět zvýšily na 29 procent a dosáhly úrovně z prosince loňského roku. Zvýšení cen o více než čtvrtinu se projevilo až v sedmi z devíti skupin potravin.

Výrazně rostly ceny masa o 30,5 procenta, chleba a obilovin o 27,2 procenta, mléka, sýrů a vajec o 35,7 procenta, ale také zeleniny o 32,1 procenta, olejů a tuků o 28,3 procenta a cukru a cukrovinek o 30,3 procenta. Nealkoholické nápoje se zvýšily až o 19,6 procenta.

Druhý největší vliv na výdaje domácností mají ceny v oboru bydlení a energie. V březnu byl růst 13,6 procenta, dynamika růstu však mírně klesala třetí měsíc po sobě.

Dlouhodobý vliv růstu cen stavebních materiálů se projevuje v imputovaném nájemném, měl meziročně nárůst o 13,2 procenta. Je to nejnižší hodnota od prosince 2021. Vyšší ceny byly také za dodávku vody a různé služby týkající se obydlí o 17,8 procenta. Ceny pevných paliv mírně poklesly na meziroční hodnotu 45,5 procenta.

V oboru doprava vzrostly ceny meziročně o 2,2 procenta, což je nejnižší hodnota od února 2021. Vliv měl na jedné straně rapidní pokles cen pohonných hmot o 7,1 procenta, na druhé straně přetrvávající růst cen na nákup dopravních prostředků o 8,2 procenta. procenta dopravních služeb o 15 procent.

Zvýšily se ceny služeb zubních lékařů, lázeňské péče, nemocničních služeb, farmaceutických výrobků, poštovních služeb, novin, knih, kancelářských potřeb, vzdělávání, stravovacích a ubytovacích služeb, výrobků a služeb osobní péče, sociálních služeb.

- Reklama -PR články

Jsou ještě vůbec v Praze spolehlivé byty k prodeji?

Hlavní město naší malé země každým rokem láká stále větší množství nových obyvatel. Ti se do něj stěhují za prací, pestrým sociálním životem, obchody,...
- Reklama -PR články

Rozlučka se svobodou

Rozlučka se svobodou je významným rituálem přechodu, který se koná těsně před svatbou. Tento večer je věnován oslavě posledních chvil svobody před vstupem do...

Moderní metody investování, jejich výhody a nevýhody

Investování se stalo nezbytnou součástí finančního plánování mnoha jednotlivců i firem, kteří hledají způsoby, jak zhodnotit své finanční prostředky. S rozvojem technologií a finančních...

Chystáte se poslat balík do jiné země? Víme, jak to zvládnete rychle a levně

Založili jste si nový e-shop a plánujete odesílat zboží sousedům z okolních i vzdálených zemí? V takovém případě budete ze všeho nejdříve muset najít spolehlivé kurýrní služby. Jak...

Další články autora