- Reklama -magazin

Bitcoin pokračuje v posilování, jeho cena se dostala nad psychologickou hranici

Nárůst ceny bitcoinu svědčí o návratu důvěry investorů v kryptomenu.

Bitcoin pokračuje v posilování a jeho cena se poprvé za deset měsíců dostala nad psychologickou hranici 30 tisíc dolarů (27 488 eur).

Ocitl se tak na téměř dvojnásobku své ceny z loňského listopadu, kdy se propadl k úrovni pod 15.500 dolarů.

Návrat důvěry
Případné další pády a otřesy bank euroamerického okruhu by pravděpodobně vedly k dalšímu růstu ceny bitcoinu a ke ztrátě důvěry investorů v konvenční měny, uvedl hlavní ekonom a analytik české Trinity Bank Lukáš Kovanda.

„Dnešní zdolání hranice 30 tisíc dolarů je však důležitý milník, a to jak z pohledu fundamentální, tak technické analýzy. Hodnota 30 tisíc dolarů totiž představuje hranici odporu a bitcoin sbíral síly k jejímu překonání po tři týdny v řadě. To ukazuje na poměrně přesvědčivý návrat důvěry investorů v kryptomenu,“ upozornil Kovanda.

Případné další pády evropských a amerických bank by podle Kovandy mohly podrývat důvěru široké veřejnosti v tradiční bankovnictví a v konvenční měny jako americký dolar, což by mohlo cenu bitcoinu ještě více posilovat.

„V kolapsovém stavu se podle ní může ocitnout až skoro 190 bank v USA. Což by mimo jiné bylo vodou na mlýn právě mnoha kryptomenům v čele s bitcoinem,“ uvedl Kovanda.

Bránila pádu jiných bank
V současnosti zase americká centrální banka musela podle Kovandy zvrátit své měnovopolitické utahování, aby po kolapsu Silicon Valley Bank bránila pádům dalších bank. Zavedla například nové programy výhodných půjček bankám a svého druhu i dotací jim určeným.

„Jinými slovy, nová likvidita proudí do finančního systému a peněžní zásoba opět roste. Vzestup objemu souhrnné světové peněžní zásoby vykazuje pozitivní souvislost s vývojem ceny bitcoinu. Fundamentálně totiž při něm dochází ke znehodnocování konvenčních peněz, což je vodou na mlýn právě bitcoinu jako klíč k nim,“ uvedl Kovanda,

Od začátku měsíce si bitcoin připsal přibližně šest procent poté, co v březnu vzrostl o 23 procent a od začátku roku více než 80 procent. V růstu pokračují i další digitální měny.

Ethereum, tedy druhá největší kryptoměna, se obchodoval se ziskem kolem 3,5 procenta po 1921,92 dolaru Od začátku roku jeho cena stoupla už o 60 procent.

- Reklama -PR články

Jsou ještě vůbec v Praze spolehlivé byty k prodeji?

Hlavní město naší malé země každým rokem láká stále větší množství nových obyvatel. Ti se do něj stěhují za prací, pestrým sociálním životem, obchody,...
- Reklama -PR články

Rozlučka se svobodou

Rozlučka se svobodou je významným rituálem přechodu, který se koná těsně před svatbou. Tento večer je věnován oslavě posledních chvil svobody před vstupem do...

Moderní metody investování, jejich výhody a nevýhody

Investování se stalo nezbytnou součástí finančního plánování mnoha jednotlivců i firem, kteří hledají způsoby, jak zhodnotit své finanční prostředky. S rozvojem technologií a finančních...

Chystáte se poslat balík do jiné země? Víme, jak to zvládnete rychle a levně

Založili jste si nový e-shop a plánujete odesílat zboží sousedům z okolních i vzdálených zemí? V takovém případě budete ze všeho nejdříve muset najít spolehlivé kurýrní služby. Jak...

Další články autora