Když při speciální příležitosti dostaneme květiny nebo si prostě chceme udělat radost samy, doufáme, že nám barevná kytice doma vydrží co nejdéle.
Ale často po pár dnech přichází zklamání a květiny končí povadlé v koši. Každý květ je jiný a každý druh vyžaduje speciální péči.
Obecně však existují pravidla, která znají zejména zkušení floristé a která zajistí dlouhou životnost rozkvetlé dekorace. Nám v podobných dilematech radí Miroslav Očenáš, zakladatel společnosti Kvety.sk.
Životnost květin začíná při koupi
„Evropští zákazníci preferují nákup řezaných květin přímo ve specializovaných květinářstvích, kde si mohou vybrat konkrétní druh květin a jejich kombinaci,“ říká Očenáš.
Na Slovensku, ale i v jiných zemích se však běžnou záležitostí stal nákup řezaných květin i v supermarketech. Různé kytice nabízí téměř všechny řetězce.
Tento typ nákupu květin občas absolvujeme všichni. Je ovšem vhodný zejména v případě, že nemáme velké nároky na kvalitu a hledáme cenově dostupnou živou interiérovou květinovou ozdobu. Ale musíme se připravit na kratší trvanlivost takových květin.
„Nákup květin v supermarketech má své limity, jako například nedostatečný výběr či absence aranžérského umění. Kromě trendu prodeje květin přes supermarkety lze sledovat i pozitivní růst prodeje řezaných květin přes online kanály.
Online prodej květin vrcholí během svátků jako je Valentýn nebo Den matek. Jedná se o ideální způsob, jak mohou zákazníci vyjádřit vděk blízkým osobám. Umožňují jim vyjádřit jejich emoce a myšlenky,“ říká Miroslav Očenáš.
Důležitá péče
To, jak dlouho nám květiny ve váze vydrží, závisí na našem přístupu. Důležitou roli hrají váza, voda, výživa i světlo a teplota.
Pro kytice by měla být samozřejmostí čistá skelná nebo keramická váza, umytá v horké vodě. Je možné zabránit tak šíření škodlivých mikroorganismů.
„Výborným pomocníkem při dezinfekci váz je klasické savo nebo malé množství sody, což ocení zejména gerbery. Z hlediska trvanlivosti květin jsou nejméně vhodným materiálem plastové nádoby,“ vysvětluje odborník.
Vodu ve váze je třeba měnit každé 2 – 3 dny. Při používání speciálních přípravků na prodloužení životnosti květin je třeba vodu dolévat vždy až po jejím absorbování květinami.
Které květiny jako?
„Tulipány jsou krásné, ale velmi žíznivé květiny – vodu jim nevyměňujeme, ale naopak častěji doléváme. Přesto jim ve váze postačí její menší množství. Naopak hortenzie vyžadují hodně vody, vázu je proto třeba naplnit na maximum. Pokud dostanete květinový dárek z krásných hortenzií s dřevnatými stonky, seřízněte je, ponořte spodní části stonku v délce přibližně 1 cm do vroucí vody. Hortenzie budou lépe přijímat vodu,“ vysvětluje Očenáš.
Důležité je pravidelné seřezávání stonků, a to vždy, když se vyměňuje voda. Stonky je třeba seříznout příčně pod tekoucí vlažnou vodou o teplotě do 25 stupňů, přičemž plocha řezu by měla být v co největším řezném úhlu.
Jinak je to u chryzantém, jejich stonky nezřezáváme, jen odlamujeme. Před jejich vložením do vázy je nutno odstranit i listy, které by mohly být bezprostředně ponořeny do vody.
Ty totiž ve váze rychleji hnijí a způsobují tak uvolňování škodlivých látek do vody. Danou skutečnost můžeme pozorovat zejména u růží, ty vypouštějí do vody toxickou látku, která negativně působí na ostatní květiny ve váze.
Pokud jsou květiny velmi zvadlé, pomůže jim ponoření is listy na přibližně hodinu do vody – ožijí k nepoznání! V mixovaných kyticích by se měly odstraňovat květiny, které jako první začnou vadnout.
Zvyknou vylučovat škodlivé látky – hnilobné bakterie a plísně – a mají tak negativní vliv i na ostatní květiny.
Správné umístění
U čerstvých květin je třeba dbát na teplotu vzduchu v místnosti. „Na noc je lepší květiny umístit na chladnější místa, během dne je třeba udržovat je mimo přímé slunce, topení či průvan.
Příliš suchý vzduch může kytice vysušit a způsobit jejich vadnutí. Doporučuje se mírné rosení listů vodou. Rosení samotných květin se nedoporučuje, voda v takové formě může způsobit jejich předčasné hnití,“ popisuje Miroslav Očenáš.
Kytice z řezaných květin není vhodné umisťovat do blízkosti televizorů či monitorů. Teplo, které vyzařují, způsobuje, že květiny vadnou mnohem rychleji.
Zajímavým faktem je, že květiny by se neměly nechávat při dozrávajícím ovoci a zelenině, vyvarovat bychom se měli především banánům a jablkům, vylučují totiž ethylen, který zapříčiní rychlejší vadnutí.